Güncel Başlıklar

30 Ocak 2009 Cuma

Ülkemizde Bir İlk: Gezegenevi

Türkiye’nin ilk sivil ”gezegenevinin (Planetaryum) Gaziantep’te yapıldığı bildirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, Türkiye’nin ilk sivil gezegenevinin yapılacak bilim merkeziyle birlikte hizmet vereceğini söyledi.

Gezegenevinin, bir üçgen yapı ve bu yapının hemen dışındaki küreden oluştuğunu, kürenin içinde de bir gösteri merkezi bulunduğunu ifade eden Özçörekçi, şöyle konuştu:

”Gezegenevi toplam 3 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde kuruluyor. İkinci kattan kürenin içine giriyorsunuz. Buradaki gösteri merkezinde 105 koltuk olacak. Kendinizi geriye doğru yasladığınızda kürenin tavanına bakıyorsunuz ve kürenin tavanı üç boyutlu bir ekrana dönüşüyor. Bunun için özel efekt aletleri, dijital similasyon cihazları var.

Burada gösterilerin yanı sıra çocuklar için yıldızların yerini, bunların bir birlerine olan mesafelerini de anlatan eğitici çalışmalar yapılacak. Sadece Almanya’da 72 tane gezegenevi var. Bizdeki ilk sivil gezegenevi ise Gaziantep’te olacak.”

Gaziantep’in Avrupa Birliği (AB) kapsamındaki Çocuk Dostu Kentler Birliğine üye tek ”çocuk dostu” kent olduğunu ve bu sorumluluk doğrultusunda hareket ettiklerini ifade eden Özçörekçi, şunları anlattı:

”Türkiye’nin ilk sivil gezegenevi, alt katında yapılacak bilim merkeziyle birlikte hizmet verecek. Bilim merkezinin alanı bin 800 metrekare olacak. Bu konu üzerinde özellikle hassasiyetle duruyoruz. Çocuklara küçük yaşta bilimi sevdirmek önemli. Çocuklar bir matematik, hava ya da mıknatıs deneyini bu bilim merkezlerinde yapabiliyor. Bunun dünyada birçok örneği var. Biz bu örnekleri gezdik.

Bilim merkezlerinin ekonomik olarak kendini devam ettirmesi için başka birtakım merkezlerle birleşmesi gerektiğini gördük. Biz de bilim merkezini gezegeneviyle birleştirdik. Gezegenevinin çok ciddi bir talebi olduğu için buradan elde edilecek gelirle bilim merkezini fonlamak mümkün olabilecek.”

Özçörekçi, TÜBİTAK’ın bilim merkezleri kurulması konusunda bir çalışması olduğunu, kendilerinin de o çalışmaya projeleri hazır bir şekilde gittiklerini ve toplantıdakilerin bu duruma şaşırdığını dile getirdi.

Gezegenevinde görev yapacak iki kişiyi eğitim için yurt dışına göndereceklerini de ifade eden Özçörekçi, şubat ayına doğru bitirmeyi planladıkları planetaryumu yılda 500 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini kaydetti.

Planetarium Nedir?

Yıldızevi (Planetarium) gece gökyüzündeki yıldızların ve gezegenlerin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı bir gösteri salonudur.

İnsanlığın gökyüzüne duydugu ilginin tarih oncesine dek indiğini Ay ve Güneş desenleri mağara resimlerinden anlıyoruz. Ay, Güneş ve yıldızların görüntüsünün işlendiği tapınak veya mezar tavanları, insanların gökcisimlerine duyduğu hayranlığın, onlara yakın olma arzusunun bir sonucudur. Kapalı bir mekanda duvar kabartmaları veya boya yerine gerçek isiktan yıldız görüntüleri yansıtarak yapay bir gökyüzünün canlandırılması fikri bir iddiaya gore ortadoğuda ortaya çıkmıştır. Söylenceye göre 13.yuzyılda Haçlı seferlerinden dönenlerin, yanlarında getirdikleri siyah bir cadırın üzerinde yıldızların konumlarıyla birebir örtüşen delikler vardı ve gündüz deliklerden süzülen Guneş ışığı gece gökyüzünü canlandırıyordu. Bu çadır gerçekten varmıydı, kim yaptı bilinmemektedir.

Yeni nesil dijital yansıtıcılar OpenGL ve Silicon Graphics teknolojisi sayesinde gösteri yelpazesini genişletmiş, insanin kan damarları içinde yolculuktan, Rönesans sanatçılarının eserlerine çok çeşitli konularda gösteriler sunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında çağdaş bir yıldızevi sanattan bilime her konunun sunulabildiği bir gösteri ortamıdır.

Hiç yorum yok: