Güncel Başlıklar

31 Ocak 2009 Cumartesi

Çıkartma albümünü ilk Naziler keşfetmiş

Çocuklukların eğlenceli uğraşı Naziler için bir propaganda silahına dönüştürüldü.



Ünlü futbolcuların ya da çizgi film kahramanlarının fotoğraflarından oluşturulan çıkartma albümleri çocuklar arasında her zaman popüler olmuştur. Bu eğlenceli uğraş, ‘dahi şeytan’ olarak adlandırılan Nazi döneminin propaganda şefi Göbels tarafından bir propaganda silahına dönüştürüldü. 1930’ların Almanya’sında çocuklar futbolcuların değil, ‘Führer’in fotoğraflarını topluyor ve çıkartma albümlerini tamamlıyorlardı. Alman çocuklarına Hitler sevgisini aşılamaya çalışan bu ‘politik’ albüm yıllar sonra, eksiksiz olarak ortaya çıktı.

1930’larda Almanya’daki okul çocukları ve Nazi Gençlik Örgütü üyeleri arasında oldukça popüler olan çıkartma albümünde, Nazi diktatörü Adolf Hitler’in 1930’larda çekilmiş 138 fotoğrafı yer alıyordı. Kendiliğinden çıkartmalı olmayan fotoğraflar, önceden belirlenmiş ve Göbels tarafından bilgi notları yazılmış yerlerine yapıştırıyorlardı.

Göbels ayrıca albüme bir de giriş yazısı yazdı. Albümün kapağında gotik tarzda Adolf Hitler yazıyordu. Albüm 1936’da düzenlenen Berlin Olimpiyatları vesilesiyle hazırlandı.

Hiç yorum yok: