Güncel Başlıklar

29 Ocak 2009 Perşembe

Esneyebilen yeni elektronik tasarım geliştirildi

Amerikalı bilim adamları, normal çalışmasında herhangi bir sorun yaratmaksızın katlanabilen ve esneyebilen yeni bir elektronik malzeme ürettiler.

ABD’nin Miami, Illinois ve Northwestern üniversitelerinde geliştirilen yeni yarı iletken esnek elektronik tasarımı, karmaşık elektronik devrelerin çalışmasında soruna neden olmadan, zor ve karmaşık koşullara uygulanabilme fırsatı sunuyor.

Araştırmacılar, yeni elektronik stratejisinin, bir tirbuşonun mantarı sıkıştırması gibi yüzde 140’a varan yüksek esneklik olanağı sağlayan yarı iletken nanomalzemeden üretildiğini belirterek, esnek elektronik tasarımının, elektronik devrenin esneme, baskıya maruz kalma, katlanma ve diğer mekanik deformasyonlar karşısında performansı düşmeden çalışmasına olanak sağladığını kaydettiler. Daha önce bu alanda yapılan araştırmalarda elde edilen malzemeler, veri iletimine olanak tanıyor ancak, karmaşık devreler üretilmesine imkan tanımıyorlardı.

Yeni malzemenin göz kameraları, akıllı ameliyat eldivenleri, vücut parçaları geliştirilmesi, uçak kanatları, likit kristal ekranlar ve biyomedikal ürünlerin geliştirilmesinde kullanılabileceği belirtiliyor.

Miami Üniversitesi Mühendislik Fakültesi profesörlerinden Jizhou Song, Illinois Üniversitesi profesörlerinden John Rogers ve Northwestern Üniversitesi profesörlerinden Yonggang Huang tarafından üretilen yeni malzeme silikon adacıklarıyla geliştirildi. Kimyasal olarak birleştirilen önceden gerilmiş silikon adacıklar elastometrik substrat oluşturuyorlar.

Hiç yorum yok: