Güncel Başlıklar

12 Ocak 2009 Pazartesi

Eski bilgisayarınızı satarken dikkatli olun

Eski bilgisayarınızı satarken dikkatli olun
Yeni bir bilgisayar aldınız, eskisini satmak istiyorsunuz, sattığınız bilgisayarlarla birlikte kişisel bilgilerinizi de başkalarının kullanımına sunmayın...
[Resim: 298454.jpg]
Computing dergisi tarafından yapılan bir çalışmada, çevrimiçi satış sitesi eBay’den satın alınan 8 eski bilgisayardan 22 bin silinmiş dosya kurtarıldı. Ücretsiz olarak dağıtılan dosya kurtarma yazılımlarıyla sildiğiniz dosyalar kolaylıkla kurtarılabilir, başkalarının eline geçmesinden rahatsızlık duyacağınız dosyaları kaybedebilirsiniz.

Bilgisayar korsanlarının çalışır durumdaki sistemlerin arka kapılarından girerek kişisel bilgilere ulaşması mümkün, bu yöntemi başarıyla sonuca götürebilecek korsanlar olduğu gibi, tamamen biçimlendirdiğinizi (formatlamak) düşündüğünüz sabit sürücüleriniz de siz bilgisayarınızı sattıktan sonra kişisel güvenliğinizi tehdit ediyor olabilir.

Korsanlar, çöplüklerden, internet üzerinden satılan sistemlerden elde ettikleri sabit disk sürücüleri, ücretsiz olarak dağıtılan dosya kurtarma programlarıyla eski haline döndürüp, tüm kişisel hareketlerinizi ve şifrelerinizi ele geçirebilir. Özellikle ikinci el pazarında bilgisayarlarını satacak olanlara uzmanlar farklı çözümler sunuyor. Bunlardan en garantilisi ise sabit disk sürücünüzü kendinize saklamanız ve başkasının eline geçmemesini sağlamanız.

“Satacağım bilgisayarın sabit sürücüsünü ne yapmalıyım?”
Seçeneklerden en garantilisi, sabit sürücüyü asla satmamak veya imha ederek kullanılmaz hale getirmek. Her ne kadar imha etmek kesin bir çözüm gibi görülüyor olsa da, Columbia faciasından arta kalan bilgisayarların içindeki sabit disklerde bulunan dosyaların bile kurtarılabildiğini hatırlamada fayda var.

Bu durumda yapılabilecek en garantili çözüm, sabit depolama biriminizi anlamsız veri yığınlarıyla birkaç kere tamamen doldurup o şekilde biçimlendirmek. Mekanik parçalardan oluşan sabit disk sürücülerde bulunan tabakalarda bulunan veri, ancak ve ancak üzerlerine birkaç kere farklı veriler yazıldığında yok olurlar. Kişisel güvenlik için geliştirilmiş yazılımlar ve Linux, Mac OS X gibi işletim sistemlerinde bulunan biçimlendirme seçenekleri, sabit sürücüde bulunan tüm alana anlamı olmayan veri yığınları üst üste yazdıktan sonra biçimlendirme işlemini gerçekleştiriyor. Bu yöntemle biçimlendirilmiş sabit disk sürücülerinden kurtarılan veriler, yazılım tarafından kopyalanmış anlamsız veriden oluşacağından kişisel güvenliğiniz sağlanmış oluyor.

Hiç yorum yok: