8 Mart 2009 Pazar

Kepler gezegen peşinde

NASA, Kepler teleskobunu fırlattı. Teleskop, Güneş Sistemi dışında dünyaya benzer yaşanabilir gezegen olup olmadığını araştıracak.

NASA tarafından yapılan açıklamada, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden TSİ 05.49'da uzaya gönderilen 1,03 ton ağırlığındaki Kepler uzay aracının Delta füzesinden, öngörüldüğü gibi, fırlatılmasından 1 saat kadar sonra 721,53 kilometre irtifada ayrıldığı belirtildi.

Adını Alman gök bilimci Johannes Kepler'den alan araç, şimdiye dek uzayda kullanılacak en gelişmiş (95 megapiksel çözünürlüklü) kamera sistemine sahip.

Samanyolu galaksisinin Cygnus-Lyra bölgesinde 100 binden fazla Güneş benzeri yıldızı inceleyecek olan Kepler'in yıldızlardan çeşitli uzaklıklarda Dünya ölçülerinde veya daha büyük yüzlerce gezegen bulması bekleniyor.

600 milyon dolara malolacak misyonun, en az 3,5 yıl sürmesi bekleniyor.

Avrupalı astronomlar geçen ay, Güneş Sistemi dışındaki en küçük Dünya benzeri kayalık gezegeni gözlemlediklerini açıklamıştı.

Avrupa Uzay Ajansından (ESA) yapılan açıklamada, Aralık 2006'da yörüngeye fırlatılan COROT uydu teleskobuyla yapılan keşifte gözlemlenen dış gezegenin (exoplanet) Dünya'nın iki katı kadar büyükte ve Güneş benzeri bir yıldızın etrafında döndüğü belirtilmişti.

Bu mini kayalık gezegenin yüzey sıcaklığının çok yüksek, yaklaşık 1100 santigrat derece olduğunu belirten bilim adamları, gezegenin büyük olasılıkla lav veya su buharıyla kaplı olduğuna işaret etmişti.

Astronomlar, yine de Dünya ölçülerine sahip gezegenlerin çok ender olduğuna işaret ediyor.

Hiç yorum yok: