8 Mart 2009 Pazar

Cerrah robot

ABD’de geliştirilmesine devam eden cerrah robot sayesinde, yaralılara sağlık merkezine gelene dek yolda uzaktan müdahale edilebilecek.

California merkezli SRI International Labs.’ın geliştirme çalışmalarına devam ettiği ‘Trauma Pod’ adlı mobil ameliyathane ve içindeki robotlar sayesinde, acil durumdaki vakalara, hayati ilk saatlerde uzaktan cerrahi müdahale yapıllabilecek.

ABD Ordusu için geliştirilen sistem temelde, savaş alanında yararlanan askerler hastaneye taşınırken yolda müdahale edebilmek amacıyla geliştiriliyor.

Mobil ameliyathanenin merkezinde, uzaktan kumanda edilen üç kollu bir robot bulunuyor. Gerçek bir cerrahın kumandasındaki bu kollardan bir tanesi, cerrahın ameliyatı takip edebilmesi için bir endoskop taşıyor. Hastanedeki cerrah, diğer iki kol sayeside, kilometrelerce uzaktan ameliyatını tamamlayabiliyor.

SRI’ın baş geliştiricisi Pablo Garcia amaçlarını şöyle açıklıyor: “Trauma Pod, yaralanmalardaki cerrahi kontrole ve yaralı için gerekli asgari stabilizasyonu sağlaya odaklanmış durumda. Uzaktan kontrolü ve akciğer tahribatı ya da soluk almanın durması gibi hayati tehlikenin söz konusu olduğu durumlarda müdahale etmeyi sağlıyor.”

AMELİYATHANEDE YOK YOK
Trauma Pod’da yalnızca ‘cerrah robot’ bulunmuyor. Ona 12 robot da asisitanlık yapıyor.

Ameliyathanedeki yatak da özel olarak geliştirildi. Bu özel yatakta, yaralının tüm hayati bilgilerinin yer aldığı bir ekran ile oksijen ve gerekli sıvıların yaralıya verilmesini sağlayan ekipman yer alıyor. Ayrıca yatağa monte edilmiş özel bir kol, anestezi uzmanının yapması gereken herşeyi yapabiliyor.

Trauma Pod’ da üç boyutlu bir röntgen cihazı yer alıyor ve sonraki versiyonlarına ultrason eklenmesi de düşünülüyor.

Öncelikli olarak ordu için geliştirilse de özellikle afet bölgelerinde de aktif görev alması beklenen Trauma Pod’un, on yıl içinde hizmete girmesi hedefleniyor.

‘ALKOL TESTİ GİBİ’
Geliştirme çalışmalarında yardımcı olan Standford Üniversitesi’nden Brenden Visser projenin geldiği aşamadan çok etkilendiğini saklamıyor: “Üç tane ayrı robot, güçlü ve hızlı kollarıyla adeta hastanın üzerinde dans ediyor. Birbiriyle çarpışmıyorlar ve çok küçük nesneler bir koldan diğerine geçiyor. Bu, biraz gözlerinizi kapatıp parmağınızı burnunuza dokundurduğunuz alkol testlerine benziyor. Ama bunu çok hızlı yaparak ve kaza eseri burnunuzu kıracak kadar güçlü kollarala.”

Hiç yorum yok: