Güncel Başlıklar

17 Aralık 2008 Çarşamba

Yeni kimlik kartı, CEBIT 2008'de tanıtıldı

Türkiye'nin 2010 yılından itibaren kullanacağı yeni nüfus cüzdanları görücüye çıktı.

Nüfus cüzdanının içindeki çipte kimlik bilgileri yanında vatandaşın parmak izi ve damar izi de yer alıyor.




KİMLİK KARTI PROJESİ

Projenin derlenme tarihi: Ocak 2007

Projenin amacı: Kimlik kartlarını daha işlevsel ve kullanışlı hale getirerek zamandan ve kağıttan tasarruf sağlayarak bürokrasiyi en aza indirmek.

Proje ne sağlıyor?

Ehliyet belgesini ortadan kaldırıyor.
Geçici askeri kimliği, asker izin belgesini ortadan kaldırıyor.
Sosyal güvenlik kartlarını ortadan kaldırıyor.
İş başvurusunda tek başına yeterli oluyor.
Daha kapsamlı, işlevsel, güvenli ve rahat taşınabilir.

Kartın kapsamı
Üzerindeki çip sayesinde, şahısla ilgili belgeler, ehliyet bilgileri, iletişim bilgileri, eğitim bilgileri, sosyal güvenlik bilgileri, sağlık durumu, askerlik bilgileri, adli sicil kaydı, işyeri bilgileri, vergi bilgileri kartta muhafaza edilecektir.

Genel kimlik bilgileri: Şahsa ait T.C. Kimlik numarası, ad-soyad, cinsiyet, doğum yeri ve tarihi, imza ve şahsın fotoğrafı, kimliğin ön yüzünde yer almaktadır. Nüfuse kayıtlı olduğu yer, kütük bilgileri, anne ve baba adı gibi bilgiler ise kartın çipinde muhafaza edilmektedir.

Kartın arka yüzünde; şahsın eğitim düzeyi, kan grubu, medeni hali, askerlik durumu (erkekler için) ve sürücü belgesi bilgileri yer almaktadır.

Sürücü belgesi (ehliyet): Kartın arka yüzünde, mevcut sürücü belgesinin sınıfı ve numarası yer alıyor. Doğrudan numara girilerek araştırma yapılabilmesi için eklenmiştir. Kartın çipinde, sürücü belgesi ve şahsa ait taşıtların ruhsat bilgileri yer almaktadır. Bu kart, kimlik kartının yanı sıra, sürücü belgesinin yerine de geçmektedir. Böylece artık sürücü belgesini ayrıca taşımaya gerek kalmayacaktır.

Sağlık ve sosyal güvenlik bilgileri: Kartın üzerinde, şahsın kan grubu yer alacaktır. Kartın çipinde ise şahsa ait sağlık bilgileri, varsa önemli hastalıkları, düzenli kullandığı ilaçlar, hastane kayıtları yer almaktadır. Ayrıca yine kartın çipinde, şahsa ait sosyal güvenlik bilgileri yer almaktadır.

Adli sicil bilgileri: Kartın çipinde, şahsın adli sicil kayıtlarının son bilgileri yer almaktadır. Bu bilgileri güncellemek için adliyelere şahsen kimliğe başvurabilir. Eskiden olduğu gibi sicil kaydı belgesi almak yerine, son bilgiler kartın çipine işlenir.

Askerlik bilgileri: Şahsın askerlik görevi ile ilgili bilgileri, kartın çipine işlenir. Son sağlık muayenesi, yedeklik yoklaması, tecil bilgileri, terhis bilgileri ve hatta izin bilgileri bile kartın çipinde muhafaza edilmektedir. Böylelikle, eskiden olduğu gibi, askerliğini yapmakta olan şahısların kimlikleri alınmayacak, geçici askeri kimlik yerine, yine normal kimlik kartı kullanılacaktır. Kartın arka yüzünde, şahsın askerlik görevi ile ilgili bilgi de yazmaktadır.

Eğitim bilgileri: Kartın arka yüzünde, şahsın eğitim düzeyi yazmaktadır. Detaylı eğitim bilgileri ve eğitim geçmişi ile ilgili bilgiler, kartın çipinde muhafaza edilmektedir.

İletişim bilgileri: Kart sahibinin ikamet ve işyeri iletişim bilgileri, telefonları, faksı, kartın çipinde yer almaktadır.

İş ve vergi bilgileri: Şahsın işyeri bilgileri, iş kariyeri, vergi bilgileri ve geçmişi, kartın çipinde yer almaktadır.

Soyağacı: Kart sahibinin, hangi şahıslarla hangi akrabalık ilişkileri olduğu, kart işlenecek. Böyelce bütün şahısların soyağacı çıkarılmış olacak.

Güvenlik
Kartın ön yüzünde, şahıs fotoğrafının altında, kartın seri numarası, seri numarasının altında yer alan barkodda ise, bu seri numarasının doğrulalaması yer almaktadır. Ayrıca üçüncü bir doğrulama, kartın çipinde yer almaktadır.

Kartın sağ alt köşesinde bulunan, kredi kartlarınında kullanılan bir çip yer almaktadır. Bu çipte, kartın üzerindeki bilgilerin doğrulaması, ve kartın üzerinde yer almayan, şahsa ait kategorik bilgiler yer almaktadır.

Çip, kimlik kartının şahsın kendi dışında kullanımını önlemek için şifre doğrulaması gerekmektedir. Bu şifre, başvuru ve kullanım gerektiren, yani şahıs yönlendirmeli gereksinimlerde kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok: