Güncel Başlıklar

10 Şubat 2009 Salı

Virüs hapşırıkla 40 metre ileriye gidiyor

Virüs taşıyan damlacıklar, hasta kişinin hapşırmasıyla 40 metre, öksürmesiyle 6 metre, konuşmasıyla da 2 metre ileriye gidebiliyor.

Bu yıl özellikle öksürük salgını çocuklar da dahil birçok kişiyi etkisi altına alıyor. Grip ve öksürük gibi enfeksiyonlara yol açan 200’e yakın virüs bulunduğunu söyleyen uzmanlar, kış aylarında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, kış aylarında grip ve öksürük salgını gibi virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının sık görülebildiğini söyledi. Viral bir enfeksiyonun 1 ay içinde tüm dünyaya yayılabileceğini vurgulayan Atabek, şunları kaydetti:

BİR KAÇ DAKİKA SONRA BOĞAZINIZDA
“Grip ve öksürük salgınları, damlacıklarla bulaşır. Hapşırma, öksürme ve konuşma ile bu damlacıklar yayılarak, diğer kişilere hastalıkları bulaştırır. Hasta bir kişinin hapşırması sırasında virüs taşıyan damlacıklar 40 metre, öksürükte 6 metre, konuşmada ise 2 metre ileriye gidebiliyor. Bunlar yapılan araştırmalarla ortaya konulmuş gerçekler. Virüsten kaçış yok. Alışveriş merkezinde hasta bir kişinin dolaşması, birkaç kez de hapşırması ve öksürmesi yüzlerce kişiye virüsün bulaşması demektir. Söylemesi zor ama hasta kişinin boğazındaki virüsü taşıyan damlacıklar, hapşırmadan birkaç dakika sonra sizin ağzınızda, boğazınızda.”

Öksürmenin genelde basit bir hastalık olarak ele alındığını dile getiren Atabek, “Virüs diğer organlara yayılıp daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Özellikle çocuklarda öldürücü bile olabilir. Bu yüzden hastalık görülmeye başlandığında ciddiye alınmalı ve mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” dedi.

VİRÜS DİRENÇSİZ VÜCUDU AFFETMEZ
Atabek, kış aylarında hastalıktan korunmanın yolunun vücudun güçlü tutulması olduğunu belirterek, “Kendini güçlü tutacaksın, uykusuz kalmayacaksın, üşümeyeceksin. Kış aylarında dengeli beslenmek, kalabalığın yoğun olduğu yerlerden uzak durmak gerekiyor. Virüs, dirençsiz vücudu yakaladığı zaman asla affetmez. Kurtulmak için de oldukça uğraşmak gerekir” diye konuştu.

Hiç yorum yok: