Rice Üniversitesinden bilim insanları, Boolean mantık yerine olasılıksal mantık kurallarıyla çalışarak 30 kat düşük enerji tüketen işlemci üretmeyi başardı.
Günümüzün en ileri teknolojisiyle üretilen işlemcilerden 30 kat düşük enerji harcarken, 7 kat daha hızlı çalışan teknolojiye PCMOS (Probabilistic Complementary metal–oxide–semiconductor - Olasılık tabanlı tamamlayıcı yarıiletken metal oksit) adını veren bilim insanları, yeni teknolojinin mevcut tüm işlemciler tarafından kullanılan Boolean (mantık, matematik ve bilgisayar biliminde 0 ve 1 olarak gösterilen doğru veya yanlış olabilecek değişken türü) kuralları yerine tamamen farklı bir işlem algoritması kullandığını açıkladı.
Boolean mantık kullanan işlemciler, bir sorgunun cevabına ulaşmak istediklerinde kesin yanıt almak için uğraşırken, PCMOS işlemci bunun yerine en yakın cevabı almaya çalışıyor. Bu şekilde işlemci gerekli olmadığı zamanlarda bile kesin cevabı almak için döndürdüğü sorgunun yarattığı enerji tüketimi ve işlem kaybından kurtulmuş oluyor.
Bu şekilde cevaplar için daha az süre harcayan işlemci, bazı durumlarda yedi kat daha hızlı yanıt veriyor ve verdiği cevaplardaki hata payı fark edilemeyecek kadar az oluyor. Küçük görüntü dosyalarının oluşturulması ve veri şifreleme gibi operasyonlarında yüksek başarıma sahip olan işlemcinin cep telefonları, görüntü kartları (GPU) gibi gömülü (embedded) işlemciye sahip elektronik ürünlerde diğer ürünlerde kullanılabileceği ifade ediliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder