Borneo: Dünyanın en esrarengiz ormanında yüksek ağaçlar arasındaki boşlukta düşe dönüşen yaratıklar. Kayarak, süzülerek, yüzerek havada ilerleyen kertenkeleler, yılanlar, lemurlar, kurbağalar. Yağmur ormanları biyoloğu Tim Laman, Borneo Adası'ndaki uçan yaratıkları Atlas okurları için kaleme aldı.
Borneo yağmur ormanları
Dünyanın en esrarengiz mekânlarından biri Borneo yağmur ormanları, çok sayıda uçan memelinin, uçan sürüngenin ve uçan kurbağanın evi...
Uçan lemur (Galeopterus variegatus)
Diğer lemurlarla bir akrabalığı olmayan Uçan lemurlar, ayrı bir aileye, derikanatlı familyasına aitler.
Uçan dev sincap (Aeromys thomasi)
Gece karanlığında ormanda ağaçlar arasında sessizce gidip geldiğinden, biyologlar tarafından detaylı olarak çalışılması son derece güç canlılar arasında yer alıyor.
Draco kertenkelesi (Draco cornutus)
Borneo Adası'nda uçan sürüngenler içerisinde en uzun mesafeyi kat edeni draco kertenkelesi. Rakip erkekler birbirlerini ağaçtan ağaca uçarak havada kovalıyorlar.
Uçan lemur
Uçan lemurlar, süzülebilen memeliler arasında en gelişmiş kanat benzeri derilere sahipler
Uçan Kurbağa
Borneo Adası'na özgü en büyük uçan kurbağalardan biri o, Rhacophorus nigropalmatus. Havada süzülürken su birikintilerine yakın ağaçların üzerindeki dişileri çağırıyor.
Uçan Gekolar
Yağmur ormanının gece ortaya çıkan avcılarından biri de Kuhl uçan gekoları
Cennet ağacı yılanı (Chrysopelea paradisi)
Bir dalda vücudunu yay gibi gerip kendini fırlattıktan sonra omurgası açılarak gövdesi bir kâğıt gibi incelir. Böylece yüzey alanı havanın kaldırmasına yardım edecek kadar artmış olur.
LinkedIn icin oneriler
9 ay önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder