Japonya Uzay Keşif Ajansı (JAXA) Başkanı Takashi Hamazaki, Sera Gazları Gözlem Uydusu’nun (Greenhouse gases Observing SATellite - GOSAT) 21 Ocakta fırlatılacağını açıkladı.
Hamazaki, uydu yörüngeye girdikten sonra toplanacak verilerle, bilim adamlarının yeryüzündeki 56 bin noktada karbondioksit ve metan gazı yoğunluklarını hesaplayabileceklerini belirtti. Bu verilerin küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olabileceği umuluyor.
Hamazaki, uydu aracılığıyla 56 bin noktadan alınacak verilerin yeryüzündeki toplam sayıları 282 olan gözlem istasyonlarından alınan verilerle karşılaştırılacağını söyledi.
Küresel ısınmayla mücadele edebilmek için, dünyadaki bütün bölgelerde sera etkisi yapan gazların yoğunluklarını ve bu yoğunluklardaki değişimleri izlemek gerektiğini belirten Hamazaki, “Ancak şu anda yeryüzünde çok az gözlem evi var ve bu istasyonlar belirli alanlarda yoğunlaşmış durumdalar” dedi.
Hamazaki, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu istasyonların olmadığını, uydularının bu ülkelerdeki gaz yoğunluklarını ve deniz üzerindeki atmosferi de tarayacağını söyledi.
GOSAT’taki iki algılayıcı yeryüzünden yansıyan kızılötesi ışınları izleyecek ve iki sera etkisi yapan gazın, karbondioksit ve metan gazlarının yoğunluklarının hesaplanmasına yardımcı olacak, çünkü bu iki gaz belli dalga boylarındaki ışınları emiyor.
5 yıl yörüngede kalacak ve ayda bir veri toplayacak olan GOSAT’tan ilk verilerin Nisan ya da Mayıs ayında alınabileceği belirtildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder